Δελτίο Τύπου και Παρουσιάσεις απο την εσπερίδα στα Χανιά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Εμπορία Αρωματικών/Φαρμακευτικών Φυτών: Μια πιο Ολοκληρωμένη Προσέγγιση»

Την Παρασκευή 15/5/2015, ώρα 19:00 – 23:00 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Πλατανιά (N. Χανίων) και της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας με θέμα «Καλλιέργεια, Μεταποίηση και Εμπορία Αρωματικών/Φαρμακευτικών Φυτών: Μια πιο Ολοκληρωμένη Προσέγγιση» στο ξενοδοχείο Caldera Creta Paradise.

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν εξαιρετικά μεγάλο, με σύνολο προσέλευσης πάνω από 180 άτομα, από όλα τα μέρη της Κρήτης.

Κατά την έναρξη της εσπερίδας και μετά τους χαιρετισμούς, ο κ. Κ. Οικονομάκης, τέως Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ πραγματοποίησε εισαγωγή στο θέμα αναπτύσσοντας τρόπους αξιοποίησης ημιορεινών-ορεινών & οριακών εδαφών με καλλιέργεια πολυετών ΑΦΦ και στη συνέχεια η κ. Π. Σκλαβάκη από τη Δ/ση Δασών Χανιών, μίλησε για την αλόγιστη συλλογή των ενδημικών ΑΦΦ, τις προσπάθειες αντιμετώπισής της και την νομοθεσία που ισχύει. Η κ. Χρ. Φουρναράκη από το ΜΑΙΧ παρουσίασε την τράπεζα γενετικού υλικού της τοπικής χλωρίδας και αναφέρθηκε σε παραδείγματα μοναδικών ειδών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ενώ οι κ.κ. Χ. Καριολάκη και Α. Μαριά από τη Δ/ση Δασών Ρεθύμνου και το Πολυτεχνείο Κρήτης αντίστοιχα, αναπτύσσοντας τους τρόπους in situ & ex situ προστασίας των ΑΦΦ και παρέθεσαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένη τη νομοθεσία που ισχύει για τα ΑΦΦ, αυτοφυή και καλλιεργούμενα. Την ενότητα έκλεισε η κ. Ελ. Μαλούπα, Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με εκτενή αναφορά στο έργο του οργανισμού και τη δημιουργία του Βαλκανικύ Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων, τη συγκέντρωση και διατήρηση των αυτοφυών ΑΦΦ αλλά και την αξιοποίηση τους μέσα από δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης ενδιαφερομένων με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο μέρος η κ. Κ. Γρηγοριάδου, πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ, παρουσίασε το έργο της Ένωσης και ανέπτυξε τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μονάδα καλλιέργειας / μεταποίησης ΑΦΦ και στη συνέχεια ο κ. Γ. Σαρακατσιάνος, μέλος της ΕΑΦΦΕ, παρουσίασε τα κριτήρια ποιότητας των προϊόντων ΑΦΦ μετά τη συγκομιδή σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και έδειξε μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για άριστη ποιότητα προϊόντων. Ο κ. Γ. Γιανούτσος, μέλος της ΕΑΦΦΕ, μίλησε για την επιχείρηση «Το Βότανο» που διατηρεί στην νότια Κρήτη, για τις δυσκολίες και τις προοπτικές και στη συνέχεια ο κ. Β. Καστρινάκης από την Cretan Herbal Chem, εταιρία παραγωγής φυτικών εκχυλισμάτων, έδωσε την εικόνα μια σύγχρονης μονάδας παραγωγής μεταποιημένων προϊόντων ΑΦΦ που απευθύνονται στην βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.

Η ΕΑΦΦΕ ευχαριστεί τους όλους τους ομιλητές, το Δήμο Πλατανιά και ιδιαίτερα το κ. Αν. Καπνισάκη καθώς και τους κ.κ. Ν. Παπαδαντωνάκη και Αν. Δασκαλάκη της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Χανιών για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, όλους όσους δούλεψαν γι΄αυτήν και βοήθησαν στη διασπορά της πληροφορίας και φυσικά όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή.
Διαθέσιμες είναι και οι παρουσιάσεις των εκλεκτών εισηγητών στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.slideshare.net/AMAPs_Greece

http://www.slideshare.net/AMAPs_Greece

Next previous home