2η ΓΙΟΡΤΗ ΑΦΦ στο Λαγκαδά, 17/10/2015 (Φυτώριο BIOHERBAL & ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ)

Το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, στις 11.00 πραγματοποιήθηκε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (Φυτώριο BIOHERBAL, Γέφυρα Λαγκαδά-έναντι LIDL) η 2η Γιορτή Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, με φροντίδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΜΥΓΔΟΝΙΑ.
Οργανώθηκε ξενάγηση στο φυτώριο Bioherbal, πρωτότυπη παρουσίαση «Μαγειρεύοντας … καλλυντικά», και στην ημερίδα που οργανώθηκε παρουσιάστηκαν πολλά θέματα μεταξύ των οποίων: Γενική προσέγγιση για τα βότανα, Χρήσεις και εφαρμογές βοτάνων, Καλλιέργεια αρωματκών φαρμακευτικών φυτών, Δημιουργία οικοτεχνικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα, Μάρκετινγκ: η γλώσσα της αγοράς, Αγροτική & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, και βέβαια ερωτήσεις και συζήτηση.
Η Ελλάδα με 6.300 περίπου φυτά από τα οποία τα 1570 περίπου ενδημικά και αυτοφυή (βγαίνουν μόνα τους μόνο στην Ελλάδα) έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, θυμίζοντας ότι η γειτονική μας Βουλγαρία έχει μόνο 124 περίπου αυτοφυή-ενδημικά, η Αλβανία 25 και η Γερμανία (που την ξέπλυναν οι παγετώνες) μόνο 14 …
Πρέπει να σημειωθεί ότι συνιστάται η καλλιέργεια των πιστοποιημένων ελληνικών ποικιλιών και φυτών για να προωθηθεί η εμπορία και χρήση των αρωματικών, φαρμακευτικών, αρτυματικών φυτών της Ελλάδος. Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη συλλογή τους από τον κοινό φυτικό-φυσικό πλούτο μας. Ακατάλληλες πρακτικές προηγούμενων ετών φαίνεται ότι δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα και στέρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδος σε συγκεκριμένα σημεία-βουνά.
Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται μια ιδιαίτερη στροφή του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για τα βότανα και τις χρήσεις τους, ενώ όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν καλλιεργητικές ευκαιρίες στα αρωματικά-φαρμακευτικά-αρτυματικά φυτά, με ενδείξεις υπερπληροφόρησης και κινδύνους να καταστραφεί, πριν καν ξεκινήσει να δημιουργεί, το «brand» ελληνικό προϊόν.



Next previous home