Δελτίο Τύπου απο την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη 05/12/2015

Θεσσαλονίκη, 7/12/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ:

«Προϋποθέσεις δημιουργίας επιτυχημένης μονάδας καλλιέργειας / μεταποίησης ΑΦΦ: 
μείωση παραγωγικού κόστους, εξασφάλιση ποιότητας, πιστοποιήσεις διαδικασιών και προϊόντων, marketing»
στη Θεσσαλονίκη



 Το Σάββατο 5/12/2015, ώρα 10:00 – 17:00 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας με θέμα «Προϋποθέσεις δημιουργίας επιτυχημένης μονάδας καλλιέργειας / μεταποίησης ΑΦΦ: μείωση παραγωγικού κόστους, εξασφάλιση ποιότητας, πιστοποιήσεις διαδικασιών και προϊόντων, marketing», στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ. 

Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν εξαιρετικά μεγάλο, με σύνολο προσέλευσης πάνω από 250 άτομα, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αθήνα, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Κιλκίς, Σέρρες, Κομοτηνή, Φάρσαλα κα.

Με την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απεύθυνε ο τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του κλάδου τονίζοντας ακόμη ότι συλλογικές προσπάθειες όπως της ΕΑΦΦΕ είναι δυνατόν να αποτελέσουν πυρήνα οικονομικής αρωγής από το κράτος μέσω της δημιουργίας σύγχρονών δομών όπως αυτής των clusters.

Η πρόεδρος της Ένωσης κα Κ. Γρηγοριάδου παρουσίασε στη συνέχεια τις απαιτήσεις της αγοράς για τα σύγχρονα/καινοτόμα προϊόντα όπως αυτές αναδείχτηκαν μέσα από παγκόσμιες εκθέσεις τροφίμων δίνοντας πρακτικά παραδείγματα με προϊόντα ΑΦΦ, την υφιστάμενη κατάσταση των καλλιεργειών στην Ελλάδα και τέλος την νομοθεσία και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για το πολλαπλασιαστικό υλικό. Στη συνέχεια ο κ. Β. Σανίδας (Αγροτικά Μηχανήματα SANIDAS), με την προβολή σχετικών βίντεο, έδωσε λύσεις για την μηχανική αντιμετώπιση των ζιζανίων, του μεγαλύτερου προβλήματος στην καλλιέργεια πολλών ΑΦΦ και με τη βοήθεια συνεργάτη του από τη Βουλγαρία μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, που αυτή τη στιγμή θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή αιθέριου ελαίου λεβάντας και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις του κοινού.

Ο κ. Svetimir Cukic, εκπρόσωπος της εταιρίας Europrima, παρουσίασε γραμμές εκμηχάνισης παραγωγής από το στάδιο της συλλογής μέχρι την παραγωγή τεμαχισμένου έτοιμου προς διάθεση υλικού, δίνοντας λύσεις για μικρούς παραγωγούς μέχρι μεγαλύτερα κέντρα μετασυλλεκτικής μεταχείρισης ΑΦΦ. Στο τέλος του πρώτου μέρους ο κ. Ι. Σαρακατσιάνος, μέλος της ΕΑΦΦΕ, μίλησε για την πιστοποίηση της ποιότητας των τελικών προϊόντων στα τρόφιμα και καλλυντικά, αναλύοντας τους παράγοντες που την επηρεάζουν, τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και τις σχετικές πιστοποιήσεις, υποχρεωτικές και προαιρετικές, τονίζοντας τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή με πρακτικά παραδείγματα.

Στο δεύτερο μέρος ο κ. Π. Μπαγκατζούνης, μέλος της ΕΑΦΦΕ, ανέλυσε την πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς, τις ευκαιρίες που δίνονται στα ελληνικά προϊόντα και τις προκλήσεις του κλάδου των ΑΦΦ που οδήγησαν την επιχείρησή του στο σχεδιασμό μιας νέας σειράς προϊόντων και σχολίασε τις εξαγωγές στον κλάδο μέσα από την εμπειρία της συμμετοχής του στη διεθνή έκθεση Anuga. Ο κ. Χρ. Κατσάνος έδωσε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο την έννοια του σωστού marketing/branding σε μια start up επιχείρηση στο χώρο και εξήγησε πως μπορεί να προσεγγίσει τους πελάτες της χρησιμοποιώντας τους νέους τρόπους διαδικτυακής και όχι μόνο επικοινωνίας.

Νέους τρόπους χρηματοδότησης μέσω της σύστασης ομάδων παραγωγών παρουσίασε ο κ. Αν. Μέλλιος, εξηγώντας τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν και τις επιλέξιμες δαπάνες και υπογράμμισε ότι η σύσταση οργανώσεων παραγωγών αποτελεί μια βασική προϋπόθεση η οποία σε συνδυασμό με τις σημαντικές δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής συντελεί στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων σε νέες αγορές. Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΕΑΦΦΕ κ. Ι. Μωραΐτης έδειξε με παραδείγματα τη εξελικτική πορεία της διακίνησης της ελληνικής ξηρής δρόγης για αφεψήματα, από το χύμα υλικό μέχρι τα συσκευασμένα με όλες τις προδιαγραφές ποιότητας μίγματα βοτάνων που παράγονται και κυκλοφορούν Ελλάδα και στο εξωτερικό και τόνισε ότι νέοι δρόμοι ανοίγονται όπως αυτοί της παραγωγής εκχυλισμάτων, συμπληρωμάτων διατροφής ή/και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Η ΕΑΦΦΕ ευχαριστεί τους ομιλητές, όλους όσους βοήθησαν στη διασπορά της πληροφορίας και συνέβαλαν στην εκδήλωση και φυσικά όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτή.

Οι ομιλίες και τα βίντεο που παρουσιάστηκαν θα δημοσιευτούν τις ερχόμενες ημέρες στο site της Ένωσης, μετά την σύμφωνη γνώμη των ομιλητών.

Η Πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ
Δρ. Αικατερίνη Γρηγοριάδου  







Οι  Εισηγητές της Εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη
Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου
 Eταιρία ΜΥΡΤΙΣ, Πρόεδρος ΕΑΦΦΕ
Σανίδας Βαγγέλης,
Eταιρία Γεωργικά Μηχανήματα Sanida

Svetimir Cukic
Εταιρία Europrima
Ιωάννης Σαρακατσιάνος
Στρ. Κτηνίατρος - Χημικός Msc
Μέλος ΕΑΦΦΕ
Παναγιώτης Μπαγκατζούνης
Eταιρία Μάρκος Μπαγκατζούνης & Υιοί ΑΕΒΕ,
Μέλος ΕΑΦΦΕ
Χρήστος Δ. Κατσάνος - Γεωπόνος M.Sc., MBA,
Εταιρία TROPOS Branding
 (member of the DKG Group)
Αντώνιος Μέλλιος
Γεωπόνος, Eταιρία Novacert
Ιωάννης Μωραΐτης
Eταιρία Πήγασος, Αντιπρόεδρος ΕΑΦΦΕ
Παπαδόπουλος Μιχάλης
Έφορος μελών ΕΑΦΦΕ

Next previous home